CROWE HALL

We were commissioned to repair the severely decayed fabric of the Grade II* Listed Building, make changes in the layout, open up the fine views of the river from the various south facing rooms and landscape the grounds.  This was followed by succeeding contracts, including a large extension to the house itself.

Following the conservation, alteration and refurbishment of the existing house we were asked to design a large four storey extension. This was built of brickwork and self-coloured lime rendered brickwork walls with stone dressings, purpose made joinery and roofs of lead, Welsh slate and handmade plain tiles.  

The interior design, all undertaken by the practice, includes specialist stonework fireplaces and floors, fibrous plasterwork, metalwork, joinery and specialist fittings, lighting and heating.

 

The landscaping work included the building of a new Orangery and swimming pool. The Orangery is built of lime rendered brick with stone dressings, a Welsh slate roof and a natural York stone floor. As the space is used for overwintering tender plants, a system of natural ventilation and free drainage through the floor was designed to maintain optimum environmental conditions.

The new swimming pool is set within pinnacled enclosure walls containing formal gardens, a pool house, pavilions and belvedere.  The walls and buildings are in self-coloured render with cast stone dressings.
 

WHAT

Extension, alterations, landscaping and new outbuildings

WHERE

Suffolk